Bodegas Peique

Familiebedrijf dat in Valtuille de Abajo wijnen maakt van de blauwe mencia uit oude wijngaarden

Familiebedrijf
Bodegas Peique bestaat uit leden van de familie Peique die samen druiven verbouwen en wijn maken. Hun wortels liggen in El Bierzo. Een deel van de wijngaarden is aangelegd door grootvader Ramón Valle. Vader Luis is wijnbouwer, zoon Jorge is oenoloog, zoon Luis is wijngaardenier, dochter Mar is administrateur en schoonzoon Luis verkoper en directeur. In 1999 is begonnen met de bouw van een modern wijnverwerkingsbedrijf aan de rand van Valtuille de Abajo tussen de oude wijngaarden en aan de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostela vlakbij de grens met Galicië. In 2001 worden hier de wijnen gemaakt. In de tussenliggende jaren maakte de familie gebruik van de voorzieningen van vrienden om wijn te maken. Werden in het begin alleen jonge wijnen van de mencía gemaakt, later zijn daar andere, houtgerijpte wijnen bijgekomen. Het gebouw is intussen al meermalen uitgebreid en aangepast.

afbeelding wijngaard Peique
Wijngaard wijnhuis Peique

Wijngaarden
Peique bewerkt 40 hectare wijngaarden, verdeeld over 45 percelen. Zij zijn voor 90% beplant met de blauwe mencía en verder met de witte godello en doña blanca. De mencia-wijnstokken zijn meer dan 45 jaar oud, sommige 90+ jaar. Ze zijn traditioneel, laag bij de grond in goblet aangeplant. De opbrengst ligt tussen 1½ en 2 kilo druiven per wijnstok.
De wijngaarden liggen op 450 tot 750 meter hoogte op zuidelijke hellingen met een bodem van kalkhoudende klei en leisteen, in een deel van Bierzo met een microklimaat dat zachter en vochtiger is dan het heersende landklimaat. De wijngaarden worden niet bevloeid. De druiven worden verbouwd met respect voor de natuur.
De mencía wordt slechts op twee plaatsen op de wereld verbouwd. Bierzo is er één van en wordt het koninkrijk van de mencía genoemd. De andere plaats is de Spaanse regio Galicië. De mencía is geen regionale variant van de Franse druivensoort cabernet franc. Uit onderzoek zou blijken dat hij identiek is aan de jaen (Dâo, Portugal), maar anderen zeggen dat hij door pelgrim op weg naar Santiago de Compostela meegebracht is.

Vinificatie
De druiven worden bij droog weer met de hand geoogst in kleine bakken (15-20 kg). Bij binnenkomst in het bedrijf worden de druiven nogmaals geselecteerd. Alleen gezonde druiven worden verwerkt. De familie Peique streeft ernaar wijnen met een eigen karakter en de typische kenmerken van de mencía te maken. Zij maken vooral rode wijnen, zowel met als zonder houtrijping.

Wij importeren en verkopen de wijnen van dit wijnhuis sinds 2003.

Naam Beschrijving
09.21. Peique Selección Familiar rood 2005 Topwijn van mencía (90 jarige stokken), 18 mnd gerijpt in barricas van Frans/ Russisch eikenhout. afbeelding wijnfles Peique Selección Familiar rood