09.21. Peique Selección Familiar rood 2005

Wijnhuis

Wijnsoort

Wijngaarden 
Deze wijn is gemaakt van 100% mencía van 90+ jaar oude wijnstokken (met een rendement van 1,2 kg per wijnstok) die op 450 tot 580 meter hoogte zijn aangeplant in struikvorm.  
De blauwe druivensoort mencía wordt alleen in Bierzo en Galicië verbouwd omdat hij zich alleen in een gematigd, vochtig klimaat thuisvoelt. Hij houdt zich hier al sinds de tijd van de Romeinen op. Uit DNA onderzoek is gebleken dat het geen regionale variant is van de Franse cabernet franc. Hij is dus niet door monniken van Cluny in Spanje zijn aangeplant. Wel is gebleken dat de mencía identiek is aan de jaen uit noord Portugal (Dâo). Van oude wijnstokken op de juiste (arme) ondergrond kunnen intense en geconcentreerde wijnen met een lang leven gemaakt worden.

Verwerking 
De druiven zijn half september bij optimale rijpheid met de hand bij droog weer geoogst in 15 kg bakken en bij binnenkomst in het bedrijf streng geselecteerd. Na een koele schilweking is de most vergist in roestvrijstalen tanks. Na de alcoholische gisting zijn de schillen nog bij de wijn gebleven. Na de tweede/ malolactische gisting heeft de wijn 18 maanden gerijpt in "barricas" (225 litervaten) van Frans (80%) en Russisch (20% Kaukasus/Adygië) eikenhout die elk jaar vernieuwd worden en vervolgens op fles. De wijn is niet geklaard en gestabiliseerd en eenmaal zeer licht gefilterd, waardoor de wijn bezinksel zal vormen. De wijn zal zich tot 2020 verder ontwikkelen op fles. 14% alc.

Proefnotitie 
Dieprood. Intense, verfijnde geur. Veel rijp zwart fruit, hout, exotische kruiden, tabak en mineralen. Breed, krachtig, mondvullend. Tannines. Opmerkelijk fris en evenwichtig. Lange afdronk.

Wijn en spijs 
Bij voorkeur op 18° C serveren en 60 minuten voor gebruik decanteren/beluchten. Hij past goed bij rood (gebraden) vlees en groot wild. 

Vermeldingen 
Foodtube 31-1-10: "Top. Top. Top." - Harold Hamersma. 
Guía Peñín 2010: 92/100 punten. "Color cereza, borde granate. Aroma fruta madura, especiado, roble cremoso, tostado, complejo. Boca potente, sabroso, tostado, taninos maduros, fruta madura, retronasal torrefactado." 
WineAdvocate/Robert Parker: 93/100 punten: "The 2005 Seleccion Familiar was sourced from 90-year-old vines and aged for 18 months in 80% new, mostly French oak. A big step up from its younger siblings, it offers an already complex, sophisticated perfume of sandelwood, pencil lead, volume, intense flavors, impeccable balance. It is a wine that appeals to both the intellect and the senses." - Jay Miller.  
Perswijn/Spaans Wijnconcours juni/juli 2010: De 104 beste wijnen van Spanje. Eervolle vermelding Rood boven € 10; "Mooi vanille, kruiden en kersen, zacht en smaakvol, opwekkende zuren, geweldige tannines." 
Perswijn 7/2013: (oogstjaar 2005) 16 pnt; "vanille, kersen en pruimen, intens en smaakvol, verleidelijk en gepolijst, fijne tannine." 
Perswijn 8/2015 (oogstjaar 2005) Notities na 10 jaar. 16 pnt: "duidelijk gerijpt, leer, tabak, koffie, zachte smaak, zoethout, verleidelijk."

Excellent oogstjaar Bierzo. 
Kwalificatie 2005 Bierzo: excellent

Artikelnummer 
09.21.05; zie verder bestellingen