01.01. Almonac Macabeo wit 2022

Wijnsoort

Wijngaarden 
De macabeo druiven komen uit de eigen wijngaarden Pago del Bosque en La Somera aan de voet van de Sierra de Algairén. De wijnstokken groeien solitair, laag bij de grond.
De macabeo is een witte druivensoort die in bijna heel Spanje voorkomt, maar hij komt oorspronkelijk uit Aragón. Soms wordt hij viura genoemd, zoals in de Rioja. Hij wordt veel gebruikt bij de productie van witte Cava. De macabeo kan goed tegen hitte en droogte.

Verwerking 
De druiven zijn in de vroege ochtenduren geoogst. Alleen de gezuiverde most van de eerste, lichte persing is gebruikt. De gisting heeft op 16°C plaatsgevonden. De gisting is door koeling gestopt bij 12,5% alc. De wijn is meteen gefilterd en gebotteld, waardoor er een kleine hoeveelheid restzoet (1° Baumé) en koolzuur (mousse) in de wijn is blijven zitten. 12,5% alc.

Proefnotitie 
Halfdroog. Bleekgeel. Lichte mousse. Fris, fruitig (banaan, peer, citrus) met zachte zuren. Zachte, volle smaak. 

Wijn en spijs 
De wijn kan het beste gekoeld (ca. 6-8° C) geserveerd worden als aperitief maar ook als maaltijdbegeleider bij (wat vettere) voorgerechten, licht pikante gerechten of lichte desserts.

Artikelnummer.
01.01.22; zie verder onder "bestellingen". Beperkt leverbaar. In april komt oogstjaar 2023 binnen!