D.O. Arribes, Salamanca, Castilla y León

Klein eeuwenoud wijngebied in Natuurpark Arribes met juan garcía als belangrijkst en bruñal als meest uitzonderlijk druivenras.

ArribesKaart en ligging wijngebied Arribes
Arribes is een wijngebied met een eeuwenoude wijntraditie dat sinds 1998 wordt erkend als Vino de la Tierra de Arribes del Duero en sinds 2007 als D.O. (Denominación de Origen) Arribes, maar de wijnbouw in dit gebied dateert uit de tijd van de Romeinen die op de hellingen van de Duero terrassen aanlegden of zelfs de Phoeniciërs. In 1870 verscheen de Phyloxera ook in dit gebied. Veel wijngaarden gingen verloren en een groot deel van de bevolking emigreerde naar Zuid-Amerika. Aan het begin van de 20e eeuw werden nieuwe wijnstokken (op Amerikaanse onderstammen) aangeplant, maar in het gebied zijn ook nog wijngaarden met "directdragers" te vinden. 
Het wijngebied ligt in het zuidwesten van de provincie Zamora en het noordwesten van de provincie Salamanca op de grens met Portugal in een lange strook langs de (wijn)rivier de Duero.
De naam is afgeleid van het Latijnse Arribes: "aan de oevers" (van de rivier de Duero)..
Het gebied werd in 2002 (ecologisch) Natuurpark Las Arribes (del Duero) vanwege zijn ecologische waarde.

Wijngaarden
De herkomstbenaming Arribes beslaat ca. 400 hectare wijngaarden op (zeer) kleine percelen met vooral (zeer) oude wijnstokken met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar. De meeste stokken groeien veelal solitair, laag bij de grond. Veel oude wijngaarden liggen op hooggelegen terrassen tegen de helling van de Duero. Het rendement ligt laag: gemiddeld 1,5 kg druiven per wijnstok. Er zijn momenteel zo'n 360 druiventelers en 17 wijnproductiebedrijven ingeschreven bij de herkomstbenaming.
De belangrijkste druivensoort is de blauwe juan garcía (of mouratón, negrón de aldán of gorda in Portugal). Hij heeft een dunne schil en is vroeg rijpend. Daarnaast zijn de blauwe rufete, tempranillo (tinta serrana of tinto Madrid), garnacha tinta, mencía, bastardillo chico en de zeer zeldzame bruñal aangeplant. Deze laatste heeft een dikke schil die veel tannines bevat. De aanplant van de tempranillo is toegenomen en inmiddels groter dan alle andere druivensoorten.
De belangrijkste witte druivensoort is de malvasía (castellana). Daarnaast zijn de verdejo en de albillo mayor/real toegestaan.

Bodem en klimaat
De bodem is ondiep en bestaat uit zand met kwarts en graniet. Hij is onvruchtbaar met weinig organisch materiaal. De ondergrond bestaat vooral uit leisteen en graniet.
In het gebied heerst een landklimaat met een Atlantische invloed. Er valt voldoende regen.

Wijnen
In het gebied worden witte, rosé en rode wijnen gemaakt. 
De witte D.O.-wijnen mogen van malvasía, verdejo en albillo gemaakt zijn, maar moeten van minimaal 60% malvasía gemaakt zijn. 
De rosé D.O.-wijnen mogen van juan garcía, rufete, tempranillo, garnacha tinta, mencía, bruñal, malvasía, verdejo en albillo gemaakt zijn, maar moeten van min. 60% juan garcía, rufete en/of tempranillo gemaakt zijn. 
De rode D.O.-wijnen mogen van juan garcía, rufete, tempranillo, garnacha tinta, mencía en bruñal gemaakt zijn, maar moeten van min. 60% juan garcía, rufete, bruñal en/of tempranillo gemaakt zijn. 
De rode Crianza wijnen moeten 2 jaar hebben gerijpt, waarvan min. 6 maanden op eikenhouten vaten (max. 330 l); de Reserva wijnen 3 jaar, waarvan min. 12 maanden op eikenhouten vaten; de Gran Reserva wijnen 5 jaar, waarvan min. 24 maanden op eikenhouten vaten.

Wijnhuizen Arribes de Vettonia en Ribera de Pelazas
Wij importeren en verkopen sinds 2006 de wijnen van een pionier in dit gebied, het kleine cooperatieve wijnbedrijf Arribes del Duero in Corporario, Aldeadábila de la Ribera en van het eigenzinnige wijnbedrijf Ribera de Pelazas in Pereña de la Ribera. 

Naam Beschrijving
14.31. Arribes de Vettonia Vendimia Seleccionada 2007 Unieke, rode wijn van bruñal van zeer oude, directdragende wijnstokken, gerijpt op vaten Frans eikenhout afbeelding wijnfles Arribes de Vettonia Vendimia Seleccionada rood
16.31. Abadengo Selección Esp. 2015 Rode wijn van juan garcía en 15% bruñal (80+jarige stokken), 24 mnd gerijpt op Frans/Roemeens eikenhout. afbeelding wijnfles Abadengo Seleccion Especial