Celler Coma d'en Bonet

Een ecologisch werkend wijnverwerkingsbedrijf tussen de wijndorpen Gandesa en Corbera d'Ebre in het hart van Terra Alta, het paradijs van de garnacha blanca, met eigen wijngaarden.  

Agricola Fuster SL
Eigenaar en wijnmaker is de bewust ecologisch werkende Pepe Fuster Amades. Hij heeft het wijngoed in 1995 overgenomen van zijn ouders. Hij is perfectionist en overtuigd ecologisch vanaf het eerste uur. Sinds 2002 zijn zijn wijngaarden ook ecologisch gecertificeerd. Dat wil zeggen dat de 28 hectare wijngaarden ecologisch worden bewerkt met het doel van de beste druiven de beste wijn te maken.
Op het wijngoed wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de zelf opgewekte zonne- en windenergie.

Celler Coma d'en Bonet
Coma d'en Bonet is de naam van het wijngoed sinds de ingebruikname van het nieuwgebouwde wijnverwerkingsbedrijf op het landgoed Coma d'en Bonet. Tussen de wijngaarden tegen/op een heuvel heeft is een modern verwerkingsgebouw geplaatst. Vanuit het gebouw heb je een fantastisch uitzicht van de Serra del Montsant in het noordoosten tot de Periganyol bij Valderrobles in het zuidwesten via de Serres de Pandols i Cavalls en het Parc Natural dels Ports. 

Wijngaarden
De 28 hectare eigen wijngaarden liggen op terrassen, hellingen en lager gelegen gebieden aan de voet van de Sierras de Pàndols y Cavalls in het stroomgebied van de rivier de Ebro in de richting van Mora de Ebro. De bodem is klei- en kalkhoudend met weinig organisch materiaal. De wijngaarden liggen op 350 tot 400 meter hoogte. De neerslag komt nauwelijks boven de 400 mm/jaar. Het aantal zonne uren is meer dan 2.000 per jaar. Het klimaat wordt beinvloed door de Cierzo- en de Garbinada- winden die in de Ebro Vallei waaien. 
Al met al optimale voorwaarden voor een perfecte ontwikkeling van de wijngaarden en de productie van druiven met een grote concentratie en hoge kwaliteit.
Coma d'en Bonet heeft 4 wijngaarden: Coma d'en Bonet met 14 hectare, La Plana met 4 hectare, Serra del Castellnou  met 7 hectare en La Cendrosa met 3 hectare.
Aangeplant zijn vooral de witte garnacha blanca en blauwe garnacha tinta/negra met daarnaast de witte viognier en de blauwe cariñena, syrah en cabernet sauvignon. 
De wijngaarden worden ecologisch, respectvol en met zo min mogelijk interactie bewerkt om de garnacha-druiven hun eigen identiteit te geven. 

Garnacha 
Dit wijngoed is voor ons het witte garnacha paradijs. Dat neemt niet weg dat ze ook uitstekende rode (garnacha) wijnen maken.

Wijnen
Met de druiven maakt Pepe jaarlijks zo'n 100.000 flessen witte en rode wijn. Het zijn karaktervolle, uitzonderlijke wijnen met diepgang, aroma's en smaak.
De witte wijnen worden met bentoniet geklaard, de rode wijnen niet. Alle wijnen worden slechts licht gefilterd. 
We zijn begonnen met de DarDell wit en rood en de Prohom Experientia wit en rood en hebben nu ook de Prohom Conceptia wit 2022 en rood 2021 en de Prohom Viognier 2022.

Naam Beschrijving
41.01. DarDell wit Eco 2022 Ecologische, jonge volle witte wijn van 90% garnacha blanca en 10% viognier die spontaan gegist zijn. afbeelding wijnfles DarDell wit
41.03. DarDell rood Eco 2021 Ecologische, jonge rode wijn van 80% garnacha tinta en 20% syrah die spontaan gegist zijn. afbeelding wijnfles DarDell rood
41.04. Prohom Conceptia wit 2022 Ecologische jonge wijn van 70% garnacha blanca en 30% viognier gerijpt op de 'lie' van de wijn afbeelding wijnfles Prohom Conceptia wit
41.05. Prohom Conceptia rood 2021 Ecologische rode wijn van garnacha tinta, syrah en cabernet met een korte houtrijping afbeelding wijnfles Prohom Conceptia rood
41.07 Prohom Viognier wit 2022 Goudgele, krachtige, elegante, witte wijn van viognier druiven uit de eigen wijngaard. afbeelding wijnfles Prohom Viognier
41.11.22 Prohom Experientia wit organic 2022/2023 Ecologische witte wijn van garnacha blanca en viognier, spontaan gegist en deels gerijpt in vaten van Nieuw Frans eikenhout afbeelding wijnfles Prohom Experientia wit 2022
41.13.19 Prohom Experientia rood ecologic 2020 Ecologische rode wijn van garnacha negre, cariñena, cabernet sauvignon en sirah; spontaan gegist en gerijpt in vaten van Frans eikenhout. afbeelding wijnfles Prohom Experientia rood