Alkimia Priorat

Alkimia Priorat is het wijnbedrijf van Jordi Rottlan met eigen wijngaarden en bodegas met een beperkte productie in Priorato, Montsant en Cataluña.

Jordi Rottlan
Jordi Rottlan behoort tot een nieuwe generatie wijnmakers. Zijn loopbaan begon in 1982. Met 35 jaar ervaring is hij een nieuw project gestart. Op dit moment heeft hij 3 kleine bodegas met wijngaarden met een beperkte productie in gebieden als Priorato, Montsant en Cataluña Naast D.O.(Ca./Q) wijnen, maakt hij ook wijnen zonder herkomstbenaming, zogenaamde 'signature wines', onder zijn eigen naam 'J. Rottlan Col.leccio Privada' die hij bottelt in handgenummerde flessen. 

Ecologisch/biologisch/organisch
Alle wijnen van Jordi zijn ecologisch (in Nederland: biologisch), organisch en vegan gecertificeerd. 

Wijngaarden
De kleine percelen eigen wijngaarden worden volledig ecologisch en biodynamisch bewerkt en liggen rondom de bodegas/verwerkingsbedrijven. Voor de wijngaarden in Priorat stroomt de Siuriana-rivier, een zijrivier van de Ebro, die bijdraagt aan een rijke dieren- en plantenwereld.  

Bodegas/Cellers
De bodegas/wijnverwerkingsbedrijven zijn ecologisch duurzaam gebouwd met zo weinig impact als mogelijk op de natuurlijke omgeving, waarbij ook gedacht is aan een zoveel mogelijk natuurlijke isolatie, een gezonde ventilatie voor de medewerkers en het vermijden van acoustische vervuiling om bijv. de vogels in het gebied niet te verjagen. Alkimia voorziet voor 99,6% in zijn eigen behoeftes. Alle noodzakelijke energie wordt verkregen door hernieuwbare energie uit natuurlijke bronnen - zonlicht en wind - het regenwater wordt opgevangen in speciale ondergronds geplaatste tanks en (her)gebruikt voor sanitaire voorzieningen en het schoonmaken van machines, vaten, etc. en zo nodig voor bevloeiing. Afval wordt voor 99,5% gerecycled. Waar mogelijk wordt handwerk verricht. Bij machines die gebruikt worden is gekozen voor die machines die een laag energieverbruik hebben en als verlichting wordt zoveel mogelijk zonlicht gebruikt. 

Wijnen
De wijnproductie is beperkt en exclusief. Jordi streeft een hoge kwaliteit wijn na en houdt alle details tijdens het productieproces in de gaten. Hij maakt wijnen in Montsant en Priorat met herkomstbenaming, maar ook wijnen zonder D.O.Ca.

Col.lecció Privada
Na lang proeven en rijp beraad hebben wij (voorlopig) niet gekozen voor de wijnen uit Montsant en Priorat, maar voor de wijnmakerswijnen: de Temple de Mistik wit en de El Temple de Mistik rood. De kwaliteit van deze wijnen steeg er bovenuit. Beide wijnen hebben geen D.O.Ca. maar de druiven komen uit de wijngaarden in El Molet (Priorat) en zijn verwerkt in de bodega daarbij. 

 

Naam Beschrijving
40.01 El Temple de Mistik Ecològic wit 2019 Ecologische wijn van 90% garnacha blanca en 10% macabeo met een korte houtrijping. wijnfles El Temple de Mistik wit 2019