Wijnhuizen

Bodegas Ribera de Pelazas, Pereña de la Ribera, Salamanca
Denominación de Origen Arribes + Bodegas Ribera de Pelazas
Bladeren in : Alle > Wijngebieden > D.O. Arribes
Alle > Wijnhuizen > Bodegas Ribera de Pelazas
Eén van deze categorieën - Al deze categorieën

Gepassioneerde producent van bijzondere wijnen van juan garcía en bruñal.

Bodegas Ribera de Pelazas
Het wijngoed ligt in het Natuurpark Arribes del Duero. In 1998 ontstond het plan om in het vrijwel onbekende wijngebied Arribes wijnen te gaan maken van de inheemse druivensoorten, zoals de juan garcía en de bruñal. In 2002 werd de oenoloog Julio Gallo Favout binnengehaald.

Julio Gallo Favout
Deze in Uruguay geboren en afgestudeerde en ervaren wijnmaker heeft van zijn Italiaanse grootouders (Piemonte) de liefde en het respect voor druiven en wijn meegekregen.

Wijngaarden
De 18 hectare wijngaarden liggen op 700 meter hoogte in een landschap met smalle ravijnen, bergen met steeneiken, olijfbomen, amandelbomen en wijngaarden. Alle wijngaarden liggen binnen een straal van 4 km rond de bodega. De bodem is zeer geschikt voor de wijnbouw. Zanderig, met veel leisteen en graniet en die uitstekend vocht doorlaat.

Druivensoorten
De wijngaarden zijn vooral beplant met de blauwe juan garcía. De wijnstokken zijn tussen de 65 en ruim 100 jaar oud en traditioneel, laag bij de grond. Door de ligging van de wijngaarden kunnen de druiven volledig profiteren van de zon. De gemiddelde productie bedraagt 1 tot 1,5 kg druiven per stok. Ze worden met de hand geoogst en zorgvuldig geselecteerd. Meestal in de eerste helft van oktober.
De bruñal is een druivensoort die op het punt stond uit te sterven. De aanplant wordt uitgebreid door de druivensoort te enten.

Wijnen
De rode wijnen worden gemaakt van juan garcía en bruñal, omdat deze inheemse druivenrassen uitstekende resultaten geven en wijnen met geheel eigen karakter en aroma's voortbrengen.
Bij het maken van de wijnen worden ook geen gisten toegevoegd. Alleen de gistcellen op de druiven worden gebruikt om de wijnen persoonlijker, aantrekkelijker en lekkerder.
De Abadengo (crianza en reserva) zijn rode wijnen van 100% juan garcía van 65 tot 100 jaar oude wijnstokken die 12 maanden hebben gerijpt op kleine vaten van Frans eikenhout.
De Gran Abadengo is een rode wijn van 100% juan garcía van ruim 100 jaar oude wijnstokken die 18 maanden heeft gerijpt op Roemeens eikenhout.